Screening op colorectale kanker: analyse en progressie
Bent u overgewicht of Obesitas ? Berekenen BMI
4 december 2017
Show all

Screening op colorectale kanker: analyse en progressie

5/5 - (2 votes)

Colorectale kanker of dikke darmkanker wordt ingedeeld in frequentie, de 2e kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde kanker bij mannen (na kanker van de prostaat en de long).

Hoewel colorectale kanker uitzonderlijk is vóór de leeftijd van 40, neemt de frequentie ervan sterk toe met de leeftijd van vijftig.

Het uiterlijk van darmkanker neemt toe

In het afgelopen decennium is de incidentie van darmkanker bij kinderen jonger dan 50 jaar toegenomen, met name in sommige landen met een hoog inkomen, waaronder: Denemarken met 3,1% meer jaar, Nieuw-Zeeland met 2,9% meer, Australië met 2,9% meer en het Verenigd Koninkrijk met 1,8% meer.

Jongere kinderen, vooral tussen de 20 en 29 jaar, hebben over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van rectumkanker. Obesitas of een slecht dieet kunnen een van de factoren zijn bij de groeiende ontwikkeling van kanker bij jongeren.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vaak onopvallend, zonder bepaalde symptomen uit te stralen, en kan zich sluipend ontwikkelen zonder te worden opgemerkt.

Sommige tekenen kunnen echter wijzen op de aanwezigheid van kanker
Het is daarom belangrijk om een arts te raadplegen om de diagnose en vroegtijdige behandeling uit te voeren.

In België veroorzaakt colorectale kanker jaarlijks meer dan 3.000 sterfgevallen. Bijna 10 doden per dag! Deze kanker kan echter worden genezen als deze wordt ontdekt en behandeld in een vroeg stadium van zijn evolutie, dat wil zeggen voordat de symptomen verschijnen. Als colorectale kanker vroeg wordt ontdekt, is de overlevingskans op 5-jarige leeftijd 90%!

Met screening is het mogelijk om darmkanker heel vroeg op te sporen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.