Opsporing van darmkanker

Colorectale kanker of kanker van de dikke darm is geplaats als de 2e bij vrouwen en 3e bij mannen.

Colorectale kanker: wat is het?

Opsporing kanker van de dikke darm, ook wel bekend als colorectale kanker, is een ziekte die zich ontwikkelt in de cellen van de dikke darm of in die van het rectum. In de meeste gevallen komt het echter voor in de dikke darm.

Het ontwikkelt zich als een poliep voordat het kanker wordt. In zijn eerste vorm is het gemakkelijker te behandelen en de verspreiding ervan te voorkomen. Darmkanker veroorzaakt bloedingen die helaas onzichtbaar zijn met het blote oog. Alleen tijdens onderzoeken kan de aanwezigheid ervan worden vastgesteld.

Het opsporen en verwijderen van poliepen wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde arts tijdens endoscopische onderzoeken: colonoscopie of rectoscopie

Het kan voorkomen bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar. Wat de frequentie betreft, is het de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende bij mannen (na prostaat- en longkanker).

Hoewel het risico van voorkomen voor de leeftijd van 40 jaar uitzonderlijk is, neemt de frequentie duidelijk toe met de leeftijd.

Het is belangrijk deze kanker in een vroeg stadium te behandelen om positieve resultaten te krijgen en de overlevingskansen te vergroten, vandaar het belang van testen in een opsporingscentrum, omdat de kanker daar zeer vroeg wordt opgespoord.

Wat zijn de symptomen van colorectale kanker ?

Wanneer de darm kanker nog zeer klein is, blijft hij meestal onopgemerkt en veroorzaakt hij misschien nog geen tekenen of symptomen, of vertoont hij gelijkenissen met andere ziekten. De verraderlijke symptomen van darmkanker verklaren waarom het wordt beschouwd als de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd.

Hieronder volgt een niet-uitputtende lijst van waarschuwingssignalen :

1 - Bloed in de ontlasting

Bloedverlies en diarree leiden uiteindelijk tot gewichtsverlies en algemene vermoeidheid. Dit bloed in de ontlasting is meestal helderrood, maar men moet ook begrijpen dat deze bloeding ook kan optreden ten gevolge van hemorroïden.

2 - Veranderingen in de stoelgang

Als uw darmtransit jarenlang stabiel en regelmatig was en het verandert in 3 maanden meer of minder kan alarmerend zijn, deze verandering gaat meestal gepaard met darmstoornissen zoals :

 • diarree of constipatie die al weken aanhoudt,
 • ontlasting die smaller is dan normaal,
 • een valse drang om een ​​stoelgang te hebben.

3 - Hartkloppingen

Bloedverlies leidt tot bloedarmoede en diarree leidt tot uitdroging. Dit stelt de patiënt bloot aan hartkloppingen.

Wat zijn de oorzaken ?

Dikkedarmkanker heeft verschillende oorzaken. Deze omvatten :

 • Een familiegeschiedenis
 • Overmatige suikerinname niet gereguleerd door fysieke activiteit
 • Inflammatoire darmziekte
 • Roken
 • De aanwezigheid van poliepen

Op welke leeftijd moet je gescreend worden ?

Het risico om darmkanker te ontwikkelen voor de leeftijd van 40 jaar is zeldzaam. Het komt vaak voor vanaf de leeftijd van 50 jaar, wanneer de frequentie aanzienlijk toeneemt.

Screening wordt daarom aanbevolen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Er zijn echter uitzonderingen: als u de bovenstaande symptomen voelt opkomen of een familiegeschiedenis hebt, is het verstandig u te laten testen, ook als u nog geen vijftig bent.

Er zij echter op gewezen dat de nabijheid van deze symptomen bij die van andere ziekten de diagnose niet vergemakkelijkt. Om geen twijfel te laten bestaan, is het daarom raadzaam uw arts te raadplegen, die u vervolgens een diagnose zal stellen.

Het voorkomen van darmkanker neemt toe

In de afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van kanker onder 50-jarigen toegenomen, met name in een aantal landen met een hoog inkomen, waaronder: Denemarken met 3,1% meer per jaar, Nieuw-Zeeland met 2,9% meer, Australië met 2,9% meer en het VK met 1,8% meer.

Jongere mensen, vooral tussen 20 en 29 jaar, lopen over het algemeen een hoger risico op het krijgen van rectumkanker. Zwaarlijvigheid of slechte eetgewoonten kunnen een factor zijn in de toenemende ontwikkeling bij jongeren.

In België, bijvoorbeeld, is colorectale kanker de oorzaak van meer dan 3.000 sterfgevallen per jaar. Bijna 10 doden per dag! De ziekte kan echter worden genezen als zij in het beginstadium wordt ontdekt en behandeld, d.w.z. voordat er symptomen optreden. Als colorectale kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op overleving na 5 jaar 90%!

Hoe kan men screenen op colorectale kanker ?

Het Franse Kankerinstituut heeft in een van zijn laatste campagnes het belang van screening in deze termen gekarikaturiseerd: "Meestal is colorectale kanker, op tijd ontdekt, niet erg", omdat er snel kan worden ingegrepen en de arts dan de juiste zorg kan instellen om het te behandelen.

Het kan worden opgespoord met de immunologische test, die als nauwkeuriger wordt beschouwd, en met een colonoscopie. Maar er zijn verschillende andere tests om op deze kanker te screenen.

1 - Immunologische tests

Deze screening is bedoeld om poliepen zo vroeg mogelijk op te sporen, voordat ze zich tot kanker ontwikkelen. Immunologische tests zijn een praktijk waarvan bekend is dat ze goede resultaten opleveren, omdat ze 2 tot 2,5 maal meer kankers en 3 tot 4 maal meer gevorderde adenomen opsporen.

Daarom genieten ze sinds 2015 de voorkeur boven Hemoccult II-tests en worden ze al enkele jaren aanbevolen door verschillende gezondheidsautoriteiten, waaronder de Franse Nationale Academie voor Geneeskunde en de Franse Nationale Autoriteit voor Gezondheid.

Screening met de immunoassay bestaat uit een enkel ontlastingmonster. De testkit wordt meestal aan de patiënt gegeven met een goed geïllustreerde gebruiksaanwijzing.

2 - Colonoscopie

Colonoscopie wordt uitgevoerd door een gastro-enteroloog. Het is gewoon een basisonderzoek waarbij in de darm wordt gekeken. Poliepen kunnen tijdens dit onderzoek ook worden opgespoord en verwijderd voordat ze tot kanker leiden.

Een colonoscopie is niet pijnlijk, aangezien zij onder lichte algemene anesthesiewordt uitgevoerd.

Preventief advies

Het komt erop neer dat wanneer dikkedarmkanker in een vroeger stadium wordt ontdekt, er een betere kans is op genezing of behandeling. Aarzel niet om bij het optreden van de hierboven beschreven symptomen een afspraak te maken met een gastro-enteroloog voor een consult. Als preventieve maatregel, om het risico op ziekte te verminderen en uw gezondheid te verbeteren, is het raadzaam om :

 • Regelmatig aan sport of lichaamsbeweging doen
 • Eet minder rood vlees
 • Regelmatig hydrateren
 • Controle van de bloedsuikerspiegel
 • Controle van cholesterol en bloedsuikerspiegel
 • Een gezonde en evenwichtige voeding
 • fruit en groenten eten die rijk zijn aan vezels en antioxidanten

Waar kan ik me laten testen ?

Het centrum voor gastro-enterologie DDG (gelegen in het hart van Brussel, in het Terkamerenbos in Elsene) houdt zich bezig met de opsporing, diagnose en verzorging van colorectale kankers, en beschikt over meer dan 30 jaar expertise in deze praktijk. Een arts-gastro-enteroloog, vergezeld van een anesthesist en gespecialiseerde verpleegkundigen, neemt u onder handen en zoekt en verwijdert poliepen tijdens een colonoscopie.

De uitslag van de test wordt u dezelfde dag nog meegedeeld, samen met een protocol.