Opsporing van darmkanker

Colorectale kanker of kanker van de dikke darm is geplaats als de 2e kanker bij vrouwen en 3e in kanker bij mannen.

Dépistage du Cancer du Colon

Opsporing kanker van de dikke darm, ook wel bekend als colorectale kanker, valt meestal voor mannen en vrouwen tussen de leeftijden van 50 en 74 jaar oud.

Hoewel het kan uitzonderlijk zijn dat colorectale kanker vóór de leeftijd van 40 jaar valt, de prevalentie stijgt sterk met de leeftijd van vijftig.

In België, colorectale kanker is de oorzaak van meer dan 3000 doden per jaar. Bijna 10 doden per dag! Toch kan deze vorm van kanker genezen worden wordt in het begin, dwz, vóór de aanvang van de symptomen, dankzij de opsporing . Als colorectale kanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op overleving na 5 jaar 90 % ! Dankzij screening is het mogelijk om kanker vroegtijdig te detecteren.

Kanker van de dikke darm, wat is dat ?

Darmkanker is een kanker die ontstaat in de cellen van de dikke darm of het rectum, het bevind zich in 70% van de gevallen in de dikke darm en 30% in de endeldarm. Het ontwikkelt zich vanuit een cel die is getransformeerd en doorgegeven aan het resultaat van een mutatie. In het algemeen deze vorm van kanker ontwikkelt zich van poliepen, als het groeit, kunnen ze veranderen in kanker, en bloedingen veroorzaken dat onzichtbaar zijn.

In een endoscopische examen: coloscopie, of rectoscopie, kunnen we de poliepen detecteren en verwijderen.

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

De Colorectale kanker is meestal niet te merken wanneer het erg klein is. We kunnen dus geen teken of symptomen tegenkomen. Hieronder vinden we een lijst van deze symptomen (sommige van deze kunnen het gevolg zijn van andere medische problemen):

  • Constipatie of diarree dat duurt weken
  • Bloed in de ontlasting
  • Ontlasting die smaller zijn dan normaal
  • Valse drang om naar het zadel te gaan

Wanneer een colonscreening ondergaan?

Screening op darmkanker wordt aanbevolen vanaf de leeftijd van 50 jaar, maar als u een familiegeschiedenis van darmkanker heeft of symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker, dan is het voorzichtiger om gescreend te worden, zelfs als u niet in de 50 bent.