Hepatitis, een veel voorkomende en potentieel ernstige ziekte
15 % van de volwassenen hebben last van overgewicht
4 december 2017
maladies inflammatoires de l'intestin
Inflammatoire darmziekten (IBD)
30 april 2018
Show all

Hepatitis, een veel voorkomende en potentieel ernstige ziekte

diagnostic et traitement de l'hépatite

Hepatitis is een asymptomatische of zogenaamde symptoomloze ziekte omdat zij zich in stilte ontwikkelt. Dit maakt het een potentieel ernstige aandoening, omdat het vaak voorkomt en omdat het stil is, wordt het vaak te laat gediagnosticeerd en behandeld.

Hepatitis die langer dan 6 maanden aanhoudt, wordt chronisch genoemd. Anders wordt het acuut genoemd. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de lever, meestal als gevolg van een infectie veroorzaakt door een virus.

Niettemin kan intoxicatie door een drug of chemische stof ook een ontsteking van dit orgaan, de lever, veroorzaken. Alcoholisme is ook een oorzaak van hepatitis. Laten we eens kijken naar deze veel voorkomende en mogelijk ernstige ziekte.

Wat zijn de verschillende vormen van hepatitis ?

Afhankelijk van de oorzaak kan hepatitis verschillende vormen aannemen. Zij kunnen in twee hoofdcategorieën worden onderverdeeld.

1 - Virale hepatitis

Virale hepatitis bestaat uit verschillende infectieziekten die met elkaar gemeen hebben, een virus-gerelateerde ontsteking van de levercellen. Zij worden veroorzaakt door infectie met een virus en zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de gevallen vanacute hepatitis.

Uit onderzoek in de ontwikkelde landen blijkt dathepatitis A, B en C virussen verantwoordelijk zijn voor bijna 90% van de acute hepatitisgevallen. Er zijn ook virussen die verantwoordelijk zijn voor hepatitis D, E, en G.

2 - Niet-virale hepatitis

Niet-virale hepatitis wordt voornamelijk veroorzaakt door stoffen die giftig zijn voor de lever. Hieronder vallen stoffen als alcohol (alcoholhepatopathie), giftige chemicaliën, enz.

Ziekten die de lever aantasten kunnen ook niet-virale hepatitis veroorzaken. Dit zijn ziekten zoals leversteatose ook bekend als "vette lever", of auto-immune hepatitis, een chronische ontstekingshepatitis.

De formele oorsprong van het laatste is nog niet opgehelderd, maar het wordt gekenmerkt door de productie van antilichamen die de eigen cellen van de getroffen persoon aanvallen. Dit staat bekend als auto-antilichaam ziekte. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Sommige drugs kunnen ook chronische hepatitis veroorzaken. Dit is het geval met isoniazide, methyldopa en nitrofurantoïne. Deze geneesmiddelen die gedurende een lange periode worden ingenomen, zijn betrokken bij de ontwikkeling van hepatitis.

Wat zijn de complicaties?

De meeste hepatitis verdwijnen zonder nawerkingen. Maar wanneer de ziekte langer dan 6 maanden duurt om te genezen, krijgt de lever een zodanige klap dat alleen een transplantatie van dit orgaan de oplossing is.

Omdat het een traag verlopende ziekte is, heeft hepatitis vaak tijd gehad om complicaties met onomkeerbare gevolgen te geven. Totdat schade zoals levercirrose is opgetreden, kan het erg moeilijk zijn om hepatitis te vermoeden. Dit geeft dus aanleiding tot ernstige klinische situaties.

1 - Chronische hepatitis

Dit is de meest voorkomende complicatie. In 75% van de gevallen wordt het veroorzaakt door virale hepatitis B of C. Als chronische hepatitis op de juiste manier wordt behandeld, kan het één tot drie jaar duren om te genezen.

2 - Levercirrose

Het komt overeen met een overmatige vorming van littekenweefsel (fibrose) na herhaalde aanvallen op de lever door gifstoffen, virussen, enz. Deze ziekte kan stabiliseren of evolueren, maar in geen geval achteruitgaan.

De resulterende leverfibrose kan de bloedtoevoer naar het orgaan belemmeren en levensbedreigend zijn als er geen transplantatie plaatsvindt.Levercirrose komt voor in 20 tot 25% van de gevallen van chronische hepatitis.

3 - Leverkanker

Het is de ultieme complicatie van cirrose. Het kan ook worden veroorzaakt door uitzaaiingen uit een ander orgaan. Alcoholhepatopathie (alcoholvergiftiging van de lever) en virale hepatitis B en C zijn de hepatitisverschijnselen die het meest tot leverkanker kunnen leiden.

4 - Fulminante hepatitis

Eerder zeldzaam, wordt fulminante hepatitis gekenmerkt door een groot falen van de lever. De vernietiging van het leverweefsel is aanzienlijk en vereist een orgaantransplantatie.

Fulminante hepatitis is, zoals de naam al zegt, ernstig en in 25% van de gevallen dodelijk. Mensen met virale hepatitis type B of zelfs toxische hepatitis zijn vaak degenen die deze complicatie ontwikkelen.

Als de ziekte niet wordt behandeld, kan deze uitmonden in spontane remissie of in de hierboven beschreven complicaties. Laten we eens kijken naar de wereldwijde impact van hepatitis.

Enkele cijfers

Een WHO-onderzoek is uitgevoerd waaruit blijkt dat wereldwijd 325 miljoen mensen leven met een chronische infectie met hepatitis B-virus (HBV) of hepatitis C-virus (HCV)..

Virale hepatitis veroorzaakte in 2015 1,34 miljoen doden, een cijfer dat vergelijkbaar is met sterfgevallen als gevolg van tbc en hiv. Maar terwijl de sterfte toe te schrijven aan tuberculose en HIV afneemt, neemt die toe als gevolg van hepatitis.

Er waren in 2015 ongeveer 1,75 miljoen nieuwe gevallen van HCV-infectie, waardoor het totale aantal mensen met hepatitis C wereldwijd op 71 miljoen kwam.

Hoewel de algehele hepatitissterfte toeneemt, neemt het aantal nieuwe HBV-infecties af vanwege een toename in de dekking van HBV-vaccinatie bij kinderen. Wereldwijd had 84% van de kinderen die in 2015 werden geboren de 3 aanbevolen doses hepatitis B-vaccin.

Hoewel het aantal sterfgevallen veroorzaakt door tuberculose, HIV en malaria van jaar tot jaar afneemt, is het aantal sterfgevallen als gevolg van hepatitis voortdurend aan het veranderen, zoals u kunt zien in de onderstaande tabel.

Wat zijn de symptomen

Helaas wordt hepatitis niet gemakkelijk ontdekt totdat het verscheidene ernstige beschadigingen heeft veroorzaakt. De volgende lijsten zijn dus indicatief en kunnen ook bij vele andere ziekten voorkomen, vandaar het belang van een gespecialiseerde raadpleging in de hepatologie.

Symptomen van acute hepatitis

 • Geelzucht van de huid en slijmvliezen (zelden vroeg gezien);
 • een gevoel van abdominaal ongemak, overwegend aan de rechterkant;
 • donkerder urine dan normaal;
 • verlies van eetlust en gewichtsverlies;
 • koorts en zweten, vooral aan het eind van de dag;
 • misselijkheid.

Symptomen van fulminante hepatitis

Bij fulminante hepatitis verschijnen rode vlekken op de huid, wat wijst op bloedingen. Neusbloedingen komen ook voor, evenals geestelijke verwardheid die tot een coma kan leiden.

Symptomen van levercirrose

 • het vasthouden van water, wat zwelling veroorzaakt in de maag en de onderste ledematen;
 • Verwarring als gevolg van achteruitgang van de hersenen;
 • bloedingen als gevolg van bloedingsstoornissen;
 • een verlies van spiermassa;
 • neemt de lever in omvang toe en wordt splenomegalie genoemd;
 • verschijning van stellate angioma's: kleine bloedvaten onder de huid die spinnenwebben vormen.

Zodra de diagnose hepatitis is gesteld, is de laatste stap een effectieve behandeling.

Welke behandeling moet ik doen?

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van het soort hepatitis.

 • onthouding van behandeling in het geval van hepatitis A omdat het lichaam zich kan verdedigen;
 • rust en betere voeding voor virale hepatitis A en B;
 • interferon alfa en langwerkend interferon gedurende 4 maanden om het hepatitis B virus te bestrijden;
 • antiretrovirale middelen (telbivudine, entecavir, adefovir, lamivudine) in de strijd tegen het hepatitis B-virus;
 • langwerkende interferon plus ribavirine voor hepatitis C ;
 • Stoppen met medicijnen of toxische stoffen in geval van toxische hepatitis;
 • een levertransplantatie in geval van onomkeerbare complicaties zoals cirrose, kanker en fulminante hepatitis.

Aanbevelingen

Voor een goed herstel is het sterk aan te bevelen hygiënische en dieetmaatregelen te volgen, zoals

 • vermijd roken ;
 • vermijd zware maaltijden;
 • vermijd blootstelling aan giftige producten ;
 • vermijd alcohol ;
 • rust;
 • raadpleeg uw arts voordat u medicijnen inneemt;
 • psychologische steun te krijgen.

Rate this post

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.