Dieet: voor een betere hygiëne van het leven
Met een uitgebalanceerd dieet is plezier nu mogelijk.
Diëtetiek is een praktijk die bestaat uit het nemen van een uitgebalanceerd dieet, het is bedoeld om u te helpen uw ideale gewicht te behouden of terug te krijgen, uw gezondheid te behouden of te verbeteren.
Welk dieet u moet volgen, hangt af van uw stofwisseling.
Het aanbevolen voedingsplan zal dus verschillen van persoon tot persoon, van omgeving tot omgeving, van stofwisseling tot stofwisseling, enz.
Het is dus belangrijk al deze criteria te bepalen met een diëtist die, na kennis te hebben genomen van al deze elementen, zal kunnen bepalen welk dieet voor u het beste is.
Waarom een gezonde levensstijl aannemen ?
Door een gezonde levensstijl aan te nemen kan de ontwikkeling van zwaarlijvigheid, de bron van vele chronische ziekten waar moeilijk van af te komen is, worden voorkomen. Een gezonde levensstijl stelt ons in staat voor ons lichaam te zorgen en heeft een invloed op ons gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en motivatie.
Ons dagelijks gedrag heeft dus een invloed op de verschillende aspecten van onze gezondheid. Een optimale levensstijl stelt ons in staat ons te beschermen tegen mogelijke pathologieën en onze levenskwaliteit te verbeteren. Het is ook een factor van levensduur.
Voeding speelt een belangrijke preventieve rol in de strijd tegen de ontwikkeling en het ontstaan van ziekten en helpt u tegelijkertijd een gezonde geest te behouden.
Voeding, een belangrijke pijler voor een optimale levensstijl
Aangezien voeding de kern vormt van een gezonde levensstijl, is het een belangrijke factor waarop u al uw inspanningen moet richten in uw streven naar welzijn. Eet dus evenwichtig.
Wat zijn de aanbevelingen voor een evenwichtiger voeding?
1 - Let op je voeding
Om dit te doen, wordt aanbevolen om vette voedingsmiddelen te beperken, te grote maaltijden te vermijden, de hoeveelheid zoete snacks te verminderen en te zoute maaltijden te vermijden. Geraffineerde witte suiker en oververwerkte voedingsproducten (vooral die van de industriële markt) moeten worden vermeden.
Voedingsdeskundigen en diëtisten raden sterk aan om bij elke maaltijd fruit en groenten te eten. Als u er niet aan gewend bent, begin dan met ze geleidelijk in kleine porties in uw dieet op te nemen.
Vergroot dan na verloop van tijd de portiegrootte van deze gezonde voedingsmiddelen door de portiegrootte van te vermijden voedingsmiddelen te verkleinen.
2 - Uw voedingsbehoeften beoordelen en bevredigen
Respecteer ook uw behoeften aan voedingsstoffen (vetten, eiwitten, koolhydraten). Vermijd te veel of te weinig voedingsstoffen in uw voeding.
Het gaat allemaal om balans. Voedingsdeskundigen raden ook aan om de maaltijden op verschillende tijdstippen van de dag te nuttigen.
U eet dus een stevig ontbijt, vermindert de dosis in de loop van de dag en eindigt met een lichte lunch.
Om u te helpen kunt u gebruik maken van verschillende methoden uit de laatste technologische ontwikkelingen, zoals totale meting van de lichaamsmassa via bifotonische absorptiometrie en caloriemonitoring om uw werkelijke calorieverbruik te meten.
3 - Verscheidenheid van genoegens
Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen zoals vis, plantaardige oliën, noten, enz. Dit zijn bronnen van goede vetten en bevorderen een goede ontwikkeling van de hersenen.
Wissel uw bronnen van voedingsstoffen af met behoud van redelijke hoeveelheden. Zo kunt u blijven genieten van eten, maar het zal geen schuldgevoel zijn.
Vermijd bronnen van overmatig verzadigd vet, zoals vleeswaren, kaas, enz. Overweeg ook uw consumptie van rood vlees zoals rundvlees te beperken.
Vermijd verslaving aan stoffen als suiker, alcohol en harddrugs.
4 - Goed bevochtigen
Bovendien is het van essentieel belang om goed gehydrateerd te blijven. Het is daarom aan te bevelen voldoende water te drinken, ten minste 1,5 L per dag. Matig ook uw dagelijkse inname van dranken zoals frisdrank, thee, koffie, ijs, enz.
Wanneer en om welke redenen moet ik een diëtist raadplegen ?
In het algemeen is het de behandelend arts van een patiënt met zogenaamde co-morbiditeitfactoren (diabetes, obesitas, leverfalen, nierfalen, enz.) die de patiënt doorverwijst naar een diëtist.
1 - Klinische verplichtingen
Er zijn ook andere klinische situaties die een behandelend arts ertoe kunnen brengen een patiënt door te verwijzen naar een diëtist. Deze omvatten het volgende:
2 - Persoonlijke initiatieven
Het is ook mogelijk om op eigen initiatief een diëtist te raadplegen. Hier volgen enkele situaties die ertoe kunnen leiden dat u een beroep doet op een diëtist:
Ontdek onze 10 tips om af te vallen en fit te blijven of maak een afspraak met onze diëtist.
Het plezier van de smaak is een genot en moet ook zo blijven !