Anesthesiologie


Wat is anesthesiologie ?

Anesthesie is "ongevoeligheid voor pijn en andere sensaties" veroorzaakt door diagnostische of therapeutische handelingen. Met de bijdrage van anesthesie worden medisch-chirurgische procedures veilig uitgevoerd ...

Het doel van de anesthesist is om u te beschermen tegen bepaalde effecten die het gevolg zijn van medisch-chirurgische behandelingen ... Het zorgt voor de goede werking van vitale organen (hersenen, hart, long ... en onderhoudt dus de optimale veiligheidsomstandigheden tijdens de interventie en gedurende de eerste uren of zelfs de dagen na de operatie.

Wanneer wordt anesthesie gebruikt ?

Bij een gastroscopie of een colonoscopie (gastro-enterologisch onderzoek) is verdoving onontbeerlijk omdat deze onderzoeken zeer oncomfortabel of zelfs pijnlijk zijn. Verdoving is immers de tijdelijke onderdrukking van pijnlijke gewaarwordingen tijdens een medische ingreep. In het geval van gastro-enterologische onderzoeken gaat het om een korte sedatie, 15 minuten voor een colonoscopie en 5 minuten voor een gastroscopie.

1 - Gebruik van anesthesie voor gastroscopie

Gastroscopie is een techniek die wordt gebruikt om de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm te onderzoeken. Ook bekend als endoscopie van de bovenste GI, wordt deze methode gebruikt om via een endoscoop weefselmonsters te nemen voor verschillende analyses.

Deze procedure kan worden uitgevoerd onder korte sedatie (5 minuten), gevolgd door een controle van 15 tot 30 minuten in de ontwaakzaal.

Deze keuze wordt echter gemaakt tijdens een gesprek met uw behandelend arts en de gastro-enteroloog. Hij zal bij de keuze van de anesthesie rekening houden met uw mening en uw voorkeuren. In dit verband zal u worden gevraagd de anesthesist te ontmoeten tijdens een gespecialiseerde raadpleging.

Tijdens deze raadpleging zal de anesthesist u een reeks vragen stellen. Deze vragen zullen ons een duidelijk beeld geven van uw gezondheid.

Op de dag van uw afspraak komt u naar de kliniek met de vragenlijst die u voor uw onderzoek heeft gekregen. U moet alle geneesmiddelen die u gebruikt opschrijven, evenals uw allergieën en medische geschiedenis. De anesthesist zal u dan aanraden om bepaalde behandelingen of geneesmiddelen voort te zetten of te stoppen vóór het endoscopisch onderzoek.

In enkele gevallen kan een gastroscopie onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, waardoor u niet kunt ademen; u moet tijdens het onderzoek gewoon rustig blijven en de aanbevelingen van de gastro-enteroloog opvolgen.

2 - Gebruik van anesthesie voor colonoscopie

Het onderzoek dat u ondergaat om bepaalde ontstekingen en colorectale kanker op te sporen, is de colonoscopie. Het wordt aanbevolen door een arts wanneer u bloedingen, diarree of plotselinge buikpijn heeft. Het kan poliepen, colorectale kanker of tumoren in de dikke darm opsporen. Tijdens deze procedure bepaalt de arts of de poliepen al dan niet zullen worden verwijderd.

De colonoscopie wordt poliklinisch gedaan, onder sedatie. De anesthesist injecteert de patiënt intraveneus met een verdovingsmiddel dat de patiënt in een diepe slaap brengt, deze procedure wordt uitgevoerd onder regelmatig toezicht van de anesthesist. Wanneer de patiënt wakker wordt, heeft hij of zij geen herinnering aan het onderzoek en voelt hij of zij geen pijn tijdens het onderzoek. Na het onderzoek wordt de patiënt naar de uitslaapkamer gebracht, waar hij/zij gedurende 15 minuten wordt bewaakt. Bij het verlaten van de ontwaakzaal wordt de patiënt naar een salon gebracht voor een hapje alvorens hij door de gastro-enteroloog wordt onderzocht voor de resultaten.

Hoe werkt de anesthesie ?

Om meer te leren over je en de staat van uw gezondheid te kunne beoordelen, bieden wij u een anesthesie-raadpleging.

Deze raadpleging heeft tot doel om in aanvulling op de evaluatie van uw medische status, het bepalen van uw medische voorgeschiedenis en uw behandelingen, zodat het risico bepaald kan worden voor het uitvoeren van een ambulante anesthesie.

Ter voorbereiding van dit overleg, krijt u een medische vragenlijst om dit alvorens in te vullen.

Tijdens de raadpleging zal de arts met u uw voorgeschiedenis en uw medische behandeling bekijken. Het is van een groot belang om de volledige lijst van uw medicijnen die u inneemt aan de arts door te geven, bloedverdunner inbegrepen (anticoagulantia, plaatjesremmers en aspirine). Het aantal ervan zal moeten worden gestopt en /of vervangen voor het endoscopie. Het is aan te raden om de resultaten van de afgelegde examens in de 6 laatste maanden die u uitgevoerd heeft mee te brengen. (laboratorium, elektrocardiogram, cardiologische raadplegingen).

Hij zal je de instructies voor nuchter te blijven, en wanneer u iets als laatst mag drinken.

Tot slot, het doel van dit overleg is om je gerust te stellen, door u te informeren. Hij zal antwoord geven op al uw vragen over de anesthesie, het verloop van uw verblijf na de verdoving in de uitslaapkamer of rust. Aarzel niet om hem vragen te stellen.