Suikerziekte

Suikerziekte : wat zijn de symptomen en behandelingen ?

Er zijn 3 soorten suikerziekte, elk met verschillende oorzaken en passende behandeling.


Wat is Diabetes ?

Diabetes, ongeneeslijke chronische ziekte, maar kan worden behandeld en gecontroleerd, vindt plaats wanneer de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of het lichaam insuline efficiënter gebruikt dan dat het doet product. Het is een aandoening van de assimilatie, het gebruik en de opslag van de suikers die door het voedsel worden meegebracht, wat wordt vertaald door een hyperglycemie (hoge glucosespiegel in het bloed).

Wat kan het veroorzaken ?

Wanneer we koolhydraten absorberen, worden ze verteerd in de darm en omgezet in glucose. Deze glucose gaat van de darmen naar het bloed, waar het door het lichaam kan circuleren om onze organen en weefsels van energie te voorzien. Zodat onze organen en weefsels deze glucose kunnen gebruiken, hebben ze insuline nodig, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier dat glucose in het bloed toelaat om cellen binnen te gaan die dan als een bron van energie kunnen worden gebruikt.

Het ontstaan van diabetes treedt op wanneer er resistentie is tegen insuline, wanneer de alvleesklier geen of niet meer voldoende insuline produceert. De oorzaken en symptomen variëren afhankelijk van het type diabetes.

Wat zijn de verschillende soorten diabetes ?

1. Type 1 diabetes (10% van de mensen met diabetes)

Type 1 diabetes komt het vaakst voor tijdens de kindertijd, adolescentie of vroege volwassenheid, zelden bij ouderen. Mensen met dit type diabetes produceren zeer weinig of geen insuline vanwege een auto-immuunreactie die de bètacellen van de pancreas gedeeltelijk of volledig vernietigt.

Deze worden gebruikt om insuline te synthetiseren, wat essentieel is voor het gebruik van bloedglucose door het lichaam als energiebron. Bij dit type diabetes is het absoluut noodzakelijk om regelmatig insuline te nemen.

De exacte oorzaken van het ontstaan van diabetes type 1 blijven onbekend.

Symptomen :

 • Intense dorst.
 • Snel gewichtsverlies.
 • Overvloedige urine.

2. Type 2 diabetes (90% van de mensen met diabetes)

Diabetes meest voorkomende ook bekend als vette diabetes of diabetes volwassenheid. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm van diabetes is mensen van 40 jaar en ouder met een onevenwichtig dieet. Het wordt nu echter steeds vaker gediagnosticeerd bij kinderen vanwege obesitas.

Het wordt gekenmerkt door een chronische overmaat suiker in het bloed (hyperglycemie).

Oorzaken :

 • Erfelijk.
 • Overgewicht en obesitas.
 • Gebrek aan fysieke activiteit.
 • Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad en / of wiens baby bij de geboorte meer dan 4 pond was.

Symptomen :

 • Verhoogde dorst en eetlust.
 • Frequent urineren.
 • Slaperigheid.
 • Wazig zien.
 • Verhoogde infecties (blaasontsteking, mycose ...).

3. Zwangerschap Diabetes (3 tot 20% van de zwangere vrouwen)

Ook bekend als zwangerschapsdiabetes, het manifesteert zich als een toename in bloedglucose tegen het einde van het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. In de meeste gevallen verdwijnt het na de bevalling, maar loopt de moeder in de volgende jaren het risico diabetes type 2 te ontwikkelen.

Waarschuwing: als u zwangerschapsdiabetes heeft gehad, ga dan jaarlijks naar uw arts om uw bloedsuikerspiegel te controleren.

Symptomen :

 • Ongebruikelijke vermoeidheid.
 • Overmatige dorst.
 • Verhoogd volume en frequentie van urine.
 • Hoofdpijn.

Hoe weet je of je diabetes hebt ?

Als u het verschijnen van de verschillende symptomen bij diabetici waarneemt, zal uw arts na een zorgvuldig klinisch onderzoek een bloedtest doen om de ziekte te bevestigen of uit te sluiten.

De symptomen die bij diabetes worden gevonden komen vrij vaak voor, dus het hebben van deze symptomen betekent niet noodzakelijkerwijs dat je de ziekte hebt. Daarom moet u worden geraadpleegd. Onze specialisten zullen u helpen bij uw inspanningen.