Gastro-enterologie

Gastro-enterologie: Diagnose en Behandeling

Medisch specialisme dat zich richt op de studie en behandeling van ziekten met betrekking tot de spijsvertering

Wat is gastro-enterologie ?

Gastro-enterologie is de specialiteit van de geneeskunde dat de organen van het maag-darmkanaal, hun werking en pathologen bestudeert. Het behandelt de verschillende organen zoals: de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus en de spijsvertering klieren.

Het verwijst naar een aantal specialiteiten op het gebied van gastro-enterologie met inbegrip van hepatologie, proctologie, het onderzoek en de behandeling van inflammatoire aandoeningen van de darm, ...

Wat zijn de diensten van de afdeling gastro-enterologie ?

1. Screening op darmkanker

screening op darmkanker of colorectale kanker, gebeurt via colonoscopie, wat het belangrijkste onderzoek is in het kader van de screening, het laat toe om poliepen op te sporen, die kleine formaties zijn in het darmslijmvlies. Zonder behandeling kunnen deze overgaan tot darmkanker, die fataal kan zijn.

2. De diagnose en behandeling van ziekten van de slokdarm en de maag

Diagnose en behandeling van ziekten van de slokdarm en maag wordt uitgevoerd door de gastro-enteroloog. Deze beoordeelt na een consult of er een evaluatie van de ziekte gemaakt moet worden of niet, bij deze evaluatie is er gastroscopie, bloedonderzoek, echografie, enz.

De pathologieën van de slokdarm en de maag zijn:

  • Esophagitis
  • Gastro-esofageale refluxziekte (GERD)
  • Slokdarmzweer
  • Slokdarminfecties
  • Tumoren van de slokdarm
  • Maagmotiviteitsstoornissen
  • Gastritis
  • Maagzweer
  • Maagtumoren

3. Voedselintoleranties

In geval van een vermoeden van voedselintolerantie zal de specialist die verantwoordelijk is voor uw medisch dossier u na een consultatie vragen om speciale onderzoeken uit te voeren die in de kliniek worden uitgevoerd. Het resultaat wordt meegedeeld aan de gastro-enteroloog, die dan een diagnose zal stellen en een behandeling zal geven die is aangepast aan het probleem.

4. De diagnose en de behandeling van inflammatoire aandoeningen van de darm

Dit zijn chronische ziekten van onbekende oorsprong, die worden gediagnosticeerd en behandeld door de gastro-enteroloog tijdens een consultatie en colonoscopie, waarna de behandeling wordt geïnitieerd met regelmatig management voor de evaluatie en controle van de ziekte.

5. Digestieve endoscopie

Endoscopisch onderzoek met behulp van een camera van het bovenste en onderste spijsverteringskanaal, het wordt gedaan op een lege maag. Het onderzoek van het onderste deel van het spijsverteringskanaal gebeurt na een voorafgaande voorbereiding en een vezelvrij dieet.

Wanneer moet ik naar een gastro-enteroloog ?

Het is belangrijk om een gastro-enteroloog te raadplegen als u een van de volgende symptomen ervaart: pijn op de borst of in de buik (wat kan duiden op een ziekte van het spijsverteringsstelsel), misselijkheid, braken, een gevoel van regurgitatie of zuurgraad, de geringste bloeding, enz.