Hepatologie

Hepatologie: Gastro-enterologische specialiteit

Hepatologie helpt bij het diagnosticeren van leverziekten


Wat is hepatologie?

Hepatologie is een specialiteit van gastro-enterologie die geïnteresseerd is in de studie van de lever. Onze hepatologist is ook gastro-enteroloog, hij streeft ernaar om uw probleem op te lossen.

Lever verkenningen worden voornamelijk gedaan door bloed te laten trekken, maar ook door een beeldvorming, die bestaat uit een echografie , scanner en MRI.

Hier is een niet-uitputtende lijst van leverziekten die worden ondersteund door de hepatoloog:

  • Hepatitis B: mogelijk fatale leverinfectie veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV).
  • Hepatitis C: een door bloed overgebrachte infectie die kan evolueren naar cirrose of zelfs leverkanker.
  • Cirrose van de lever: chronische leveraandoening waarbij de leverarchitectuur en de degeneratie van leverweefsel volledig worden gedesorganiseerd.
  • Cholestasis: ook bekend als cholestasis is een afname of verdwijning van de galstroom, waardoor een plotselinge toename van het galvolume in de galwegen optreedt.
  • Leverkanker

Wanneer moet ik een hepatoloog zien ?

De hepatoloog is een gastro-enteroloog die aanvullende expertise heeft voor leveraandoeningen. Het is het beste om de hepatoloog te raadplegen zodra een van de symptomen is waargenomen.

Tijdens deze consultatie, als zeer specifieke onderzoeken of bijzonder complexe resultaten zoals leverproblemen of andere, de hepatoloog zullen bereiken, zal het u naar meer geschikte onderzoeken leiden.