Hepatologie: Gastro-enterologische specialiteit

Hepatologie helpt bij het diagnosticeren van leverziekten


Wat is hepatologie?

Hepatologie is een specialiteit van gastro-enterologie die geïnteresseerd is in de studie van de lever. Onze hepatologist is ook gastro-enteroloog, hij streeft ernaar om uw probleem op te lossen.

Lever verkenningen worden voornamelijk gedaan door bloed te laten trekken, maar ook door een beeldvorming, die bestaat uit een echografie , scanner en MRI.

Welke ziekten worden in de hepatologie behandeld ?

Hier is een niet-uitputtende lijst van leverziekten die worden ondersteund door de hepatoloog:

1. Hepatitis B

Hepatitis B is een mogelijk fatale leverinfectie (ontsteking van de lever) veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). Dit kan meer dan zes maanden duren en chronisch worden, waardoor het risico op het ontwikkelen van leverkanker, cirrose, leverfalen, enz. Het kan ook mild zijn en in dit geval duurt het niet lang.

Meestal, wanneer hepatitis B zich ontwikkelt tot in de volwassenheid, kan het lichaam de ziekte een paar maanden bestrijden en ben je er immuun voor. Aan de andere kant, als het zich bij de geboorte ontwikkelt, is de kans klein dat het lichaam het afstoot.

2. Hepatitis C

Net als hepatitis B is hepatitis C een infectie van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), wordt overgedragen via het bloed en ook chronisch kan worden en dezelfde complicaties kan ontwikkelen als hepatitis B. in tegenstelling tot dit is de kans dat hepatitis C chronisch wordt veel groter.

3. Cirrose van de lever

Levercirrose is een chronische leveraandoening waarbij de leverarchitectuur volledig gedesorganiseerd is en het leverweefsel degenereert. Symptomen zijn niet direct zichtbaar, er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan ​​van cirrose en de behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak.

4. Cholestasis

Cholestasis, ook bekend als cholestase, is een leveraandoening die zich voordoet als een afname of verdwijning van de galstroom, waardoor het galvolume in de galwegen plotseling toeneemt (bilirubine).

Er zijn twee soorten cholestase: intrahepatische cholestase, die optreedt in de lever en extrahepatische, die optreedt in de galwegen.

5. Leverkanker

Leverkanker kan primair zijn (ontstaat in de lever) of secundair (ontstaat in een ander deel van het lichaam maar is vervolgens uitgezaaid naar de lever).

Primaire kanker komt twee keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen, en presenteert zich meestal als hepatocellulair carcinoom (HCC).

Wanneer moet ik een hepatoloog zien ?

De hepatoloog is een gastro-enteroloog die aanvullende expertise heeft voor leveraandoeningen. Het is het beste om de hepatoloog te raadplegen zodra een van de symptomen is waargenomen.

Tijdens deze consultatie, als zeer specifieke onderzoeken of bijzonder complexe resultaten zoals leverproblemen of andere, de hepatoloog zullen bereiken, zal het u naar meer geschikte onderzoeken leiden.