Proctologie

Proctologie : Definitie, pathologie en overleg

Medisch specialisme gericht op de behandeling van anale en rectale aandoeningen


Proctologie - Specialiteit van de gastro-enterologie

Proctologie is een specialiteit van gastro-enterologie die geïnteresseerd is in de diagnose en behandeling van anus en rectum ziekten. De proctologist heeft het beroep op een aantal medische onderzoeken zoals het rectaal onderzoek, proctoscopie, anuscopie, etc.

Wat zijn de pathologieën ?

Onder de belangrijkste ziekten die werden benadrukt door de proctologist, vinden we :

1. Anale kanker

Anale kanker of anale kanker komt zelden voor, het kan zelfs aanwezig zijn zonder de aanwezigheid van ernstige symptomen, waardoor de diagnose wordt vertraagd, ondanks de toegankelijkheid voor het onderzoek.
Om een ​​effectieve diagnose te krijgen, is het belangrijk om een ​​zorgvuldig proctologisch onderzoek uit te voeren wanneer er symptomen optreden in het anale gebied en met biopsie van verdachte laesies.

2. Rectale kanker

Rectale kanker is een ziekte waarbij kwaadaardige (kanker) cellen worden gevormd in de weefsels van het rectum. Het rectum maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel, het vormt met het anale kanaal het laatste deel van de dikke darm.

De diagnose endeldarmkanker kan worden gesteld tijdens een colonoscopie, waarbij de dikke darm en het rectum worden onderzocht.

3. Anale kloof

Gelegen op de wand van het anale kanaal, anale fissuur is een kleine scheur, spleet of oppervlakkige laesie. De scheuren zijn vaak te wijten aan laesies van het slijmvlies van de anus (een deel aan het einde van de dikke darm), deze laesies ontstaan ​​na een harde of grote kak die de bekleding van het anale kanaal scheurt. Er kunnen ook minder vaak voorkomende oorzaken zijn, zoals inflammatoire darmaandoeningenanale infecties, tumoren, enz.

Het is daarom belangrijk om een ​​gastro-enteroloog te raadplegen als u denkt dat u het heeft.

4. Aambeien

Aambeien: verwijde aderen die zich vormen in de anus of het onderste rectum. Aambeien kunnen intern (in het rectum) of extern (rond de anus, onder de huid) zijn.

5. Condyloma

Veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dit zijn genitale wratten in de vorm van ronde bultjes, ze bevinden zich meestal op de huid buiten of in je vagina / penis en / of je anus , het is een seksueel overdraagbaar en zeer besmettelijk virus. De kans dat u het krijgt, is groter als u meerdere seksuele partners heeft gehad.

6. Rectale verzakking

Rectale verzakking treedt op wanneer het rectum zijn aanhechtingen in het lichaam verliest en uit de anus steekt. De exacte oorzaken zijn onbekend.

De behandeling wordt meestal uitgevoerd door een operatie.

Wanneer moet ik een proctologist raadplegen?

Afhankelijk van de waargenomen symptomen, is een consultatie met een proctoloog onvermijdelijk, de verschillende hierboven genoemde pathologieën kunnen stoornissen of pijn in de anus en het rectum veroorzaken. Bloedverlies of vermoeidheid geassocieerd met gewichtsverlies en de aanwezigheid van lymfeklieren kan een indicatie zijn van mogelijke colorectale kanker.

Wanneer u deze symptomen opmerkt, die vaak gepaard gaan met verstoringen transit (constipatie, diarree, buikpijn, eeuwig gevoel van Intestinale zwaarte, ezv), u moet medisch advies inwinnen.