Proctologie : Definitie, pathologie en overleg

Medisch specialisme gericht op de behandeling van anale en rectale aandoeningen

proctologie

Proctologie – Specialiteit van de gastro-enterologie

Proctologie is een medisch en chirurgisch specialisme van de gastro-enterologie dat zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ziekten van de anus en het rectum. De proctoloog voert verschillende medische onderzoeken uit om de oorsprong van de symptomen op te sporen en vervolgens een precieze diagnose te stellen: allereerst een routine anorectaal onderzoek zoals: het rectaal onderzoek, rectoscopie, anuscopie, enz. Vervolgens, indien nodig, diverse onderzoeken zoals: biopsie, endoscopie, hemoccultuur, enz.

Ten slotte kan het nodig zijn verschillende aanvullende onderzoeken uit te voeren, afhankelijk van de pathologie, met name: functioneel rectaal onderzoek (defecografie, anorectale manometrie, elektromyografie, enz.), monsters (bloed of lokaal), beeldvormingsonderzoeken (colonoscopie, scanner, echo-endoscopie, enz.)

Om op een proctologische afdeling te kunnen werken, is het voor alle studenten geneeskunde essentieel om het DES (Diploma of Specialised Studies) in gastro-enterologie te behalen. Dit is na 6 jaar studie geneeskunde (gemeenschappelijke kern) en vervolgens 4 jaar stage met als specialisatie hepato-gastro-enterologie.

Welke pathologieën worden in de proctologie bestudeerd?

De proctoloog kan veel aandoeningen opsporen. Tot de belangrijkste pathologieën die bij proctologie worden vastgesteld behoren

1. Anale kanker

Anale kanker of anale kanker komt zelden voor, het kan zelfs aanwezig zijn zonder de aanwezigheid van ernstige symptomen, waardoor de diagnose wordt vertraagd, ondanks de toegankelijkheid voor het onderzoek.
Om een ​​effectieve diagnose te krijgen, is het belangrijk om een ​​zorgvuldig proctologisch onderzoek uit te voeren wanneer er symptomen optreden in het anale gebied en met biopsie van verdachte laesies.

anale kanker in de proctologie
anale kanker

2. Rectale kanker

Rectale kanker is een ziekte waarbij kwaadaardige (kanker) cellen worden gevormd in de weefsels van het rectum. Het is dus in het slijmvlies van het rectum dat het zich ontwikkelt (kliercellen). In de meeste gevallen is de adenomateuze poliep de oorzaak van deze pathologie. Deze goedaardige tumor ontwikkelt zich langzaam tot kanker. Het rectum maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel en vormt samen met het anale kanaal het laatste deel van de dikke darm.

De diagnose endeldarmkanker kan worden gesteld tijdens een colonoscopie, waarbij de dikke darm en het rectum worden onderzocht.

3. Anale kloof

Gelegen op de wand van het anale kanaal, anale fissuur is een kleine scheur, spleet of oppervlakkige laesie. De scheuren zijn vaak te wijten aan laesies van het slijmvlies van de anus (een deel aan het einde van de dikke darm), deze laesies ontstaan ​​na een harde of grote kak die de bekleding van het anale kanaal scheurt. Er kunnen ook minder vaak voorkomende oorzaken zijn, zoals inflammatoire darmaandoeningen, anale infecties, tumoren, enz.

Voor de behandeling van anale fissuur zal eerst een medische behandeling worden aangeboden. Als deze behandeling echter geen effect heeft, moet een operatie worden overwogen. Daarom is het belangrijk een gastro-enteroloog te raadplegen als u denkt dat u het heeft.

4. Aambeien

Aambeien zijn aderen in de anus die vergroot raken door een slechte doorbloeding (slechte veneuze retournering). Deze verwijde aderen ontstaan in de anus of het onderste deel van het rectum. Aambeien kunnen inwendig (in het rectum) of uitwendig (rond de anus, onder de huid) zijn. Een operatie wordt overwogen wanneer de hinderlijke symptomen te vaak en herhaaldelijk optreden.

behandeling van aambeien
behandeling van aambeien

5. Condyloma

Condyloma, veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), zijn genitale wratten die verschijnen als ronde bultjes. Ze bevinden zich meestal op de huid buiten of binnen uw vagina/penis en/of anus. Het is een seksueel overdraagbaar virus en zeer besmettelijk. Je hebt meer kans om het te krijgen als je veel seksuele partners hebt gehad. Condylomata kunnen zich ontwikkelen tot voorstadia van kanker, en daarom kan een operatie worden overwogen.

6. Rectale verzakking

Rectale prolaps treedt op wanneer de endeldarm zijn aanhechting aan de binnenkant van het lichaam verliest en uit de anus steekt. Hierdoor daalt het onderste deel van de endeldarm, met een aantal symptomen tot gevolg. De patiënt klaagt over constipatie en problemen met anale continentie. En dit te allen tijde. De precieze oorzaken van deze aandoening zijn echter onbekend.

Het wordt meestal behandeld met een chirurgische behandeling.

7. Anale fistels

Anale fistels ontstaan door een infectie van de anale klieren. Deze infectie uit zich als een abces in het anale gebied. De ontwikkeling ervan verloopt dus in verschillende fasen:

  • Eerst raakt een klier (morgagni crypt) aan de bovenkant van het anale kanaal geïnfecteerd, dan treedt er ettervorming op en verspreidt zich naar de spieren en weefsels rond het anale kanaal. Uiteindelijk bereikt de verspreiding de huid rond de anus, met een abces als gevolg.

De pijn veroorzaakt door anale fistels is hevig. Voor de behandeling van anale fistels is het noodzakelijk een operatie te ondergaan om de fistelweg te verwijderen.

8. Sacrococcygeale cyste

Sacrococcygeale cyste, ook bekend als pilonidal cyste, is een infectie aan de bovenkant van de bilspleet.  Het is een veel voorkomende en goedaardige aandoening. Het treft meestal jonge mensen: kinderen, adolescenten en jonge volwassenen. De aandoening wordt veroorzaakt door een misvorming of trauma.

De sacrococcygeale cyste ontstaat wanneer een haar door de huid van de bilspleet gaat. Daardoor ontstaat een ontsteking en een cyste. Deze cyste kan ook uitgroeien tot een fistel en een spoedoperatie vereisen.

Er zijn verschillende soorten chirurgie waarmee ze kunnen worden verwijderd, zoals minimaal invasieve chirurgie, gesloten hartchirurgie en microchirurgie.

Pilonidale cysten zijn zeer pijnlijk voor patiënten en maken zitten bijna onmogelijk.

Wanneer moet ik een proctologist raadplegen?

Afhankelijk van de waargenomen symptomen, is een consultatie met een proctoloog onvermijdelijk, de verschillende hierboven genoemde pathologieën kunnen stoornissen of pijn in de anus en het rectum veroorzaken.

Veel symptomen zouden u moeten waarschuwen en u ertoe moeten brengen een proctoloog te raadplegen, zoals

  • jeuk,
  • anale pijn,
  • rectale bloeding,
  • continentieproblemen,
  • pusafvoer,
  • afdaling van het rectum,
  • een staat van vermoeidheid gekoppeld aan gewichtsverlies,
  • transitstoornissen (constipatie, diarree, buikpijn, voortdurend gevoel van darmzwaarte, enz).

Als u een of meer van deze symptomen opmerkt, moet u beslist medisch advies inwinnen en een proctologisch onderzoek ondergaan.

anale pijn
anale pijn

Raadpleeg een proctoloog in Brussel

Als u een proctoloog in Brussel moet raadplegen, kunt u terecht in onze DDG-kliniek, gelegen in Elsene, in het hart van België: Terkamerdreef 90, 1050 Brussel. Wij zijn gespecialiseerd in gastro-enterologie. Ons grote multidisciplinaire team bestaat uit vele professionele artsen.

Het DDG Gastroenterologisch Centrum bestaat uit maar liefst tien gastro-enterologen, tien anesthesisten, twee radiologen, drie chirurgen en vele andere artsen, waaronder een psycholoog, een voedingsdeskundige, een fysiotherapeut, een endocrinoloog en verpleegkundigen. Dit alles wordt gedaan om de best mogelijke zorg te bieden aan al onze patiënten.

Bovendien is ons hele team zorgzaam en volledig toegewijd aan uw behoeften. Ons hoofddoel is uw tevredenheid en uw herstel !

Als u een proctologisch consult of onderzoek wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!