Aambeien, oorzaken, symptomen en behandeling
thee drinken
Welke thee drinken? Ontdek de verschillende theesoorten en hun gunsten
24 december 2021
Cellulitis
Cellulitis: uitleg, symptomen, oorzaken en behandeling
11 maart 2022
thee drinken
Welke thee drinken? Ontdek de verschillende theesoorten en hun gunsten
24 december 2021
Cellulitis
Cellulitis: uitleg, symptomen, oorzaken en behandeling
11 maart 2022
Show all

Aambeien, oorzaken, symptomen en behandeling

aambeien

aambeien

Het is niet ongewoon om mensen te horen klagen over pijn en bloedingen tijdens hun stoelgang. Zou het een aambeiencrisis kunnen zijn? Soms zijn er redenen om erover na te denken. Aambeien zijn inderdaad het gevolg van de zwelling en abnormale verwijding van de bloedvaten in of rond de anus. Ze zijn soms zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Ze veroorzaken echter crises die soms pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor hun slachtoffers. Meer weten over aambeien? In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen ontdekken.

Aambeien: wat is het?

Aambeien zijn verwijde aderstructuren die zich rond de wand van de anus en in het rectum bevinden. Ze worden vaak gevraagd op het moment van het zadel en hebben de rol van het reguleren van de output van de ontlasting. In tegenstelling tot normale aderen blijven aambeien permanent verwijd.

Aambeienziekte of aambeiencrisis, gewoonlijk aambeien genoemd, is het gevolg van een ontsteking van de gevasculariseerde weefsels in het anale gebied. Afhankelijk van hun locatie maken we onderscheid tussen inwendige aambeien en uitwendige aambeien.

Externe aambeien

Zoals hun naam al doet vermoeden, vormen zich uitwendige aambeien onder de huid rond de opening van de anus. Ze kunnen zwelling in het anale gebied veroorzaken. Gevoeliger dan inwendige aambeien, hebben uitwendige aambeien ook een hoog risico op de vorming van een bloedstolsel in een verwijde ader.

Interne aambeien

Interne aambeien verschijnen in de anus ter hoogte van het onderste deel van het rectum en vormen een klein uitsteeksel. Ze kunnen worden ingedeeld in verschillende gradaties, afhankelijk van hun evolutiestadium. Bij afwezigheid van enige tussenkomst om hun evolutie te vertragen, kan deze laatste van de ene graad naar de andere gaan.

  • eerste graad: de aambei blijft in de anus, we praten van aambeienprolaps. Er kunnen ook lichte uitsteeksels zijn zonder exterieur.
  • Tweedegraads: de hemorrhoidale prolaps komt uit de anus op het moment van ontlasting en keert spontaan terug naar zijn normale positie aan het einde van de inspanning.
  • Derdegraads: de aambei komt uit het anale kanaal op het moment van het zadel en vereist de tussenkomst van de patiënt die hem voorzichtig vervangt met de vingers in de normale positie.
  • vierde graad: de verzakking van aambeien kan niet meer van binnen worden vervangen en blijft geëxternaliseerd met veel symptomen tot gevolg.

Aambeien kunnen groter worden en pathologisch worden wanneer de aderen slecht worden verplaatst in de anale holte. Het is dan een hemorrhoidale pathologie. Deze pathologie is de oorzaak van pijn, verzakking en bloeding waargenomen tijdens ontlasting. Het moet echter niet worden verward met hemorrhoidale trombose.

Oorzaken van aambeien

De eerste oorzaak van de hemorrhoidale crisis is de verslechtering van de sluitspier. Het wordt veroorzaakt door herhaalde druk op de anale of rectale aderen als gevolg van overmatige en langdurige pogingen om te poepen. De tweede reden houdt verband met de hypertrofie van de sluitspier. De derde oorzaak is gerelateerd aan de zwelling van de hemorrhoidal plexus.

Daarnaast kunnen verschillende andere factoren aambeien veroorzaken of accentueren, namelijk:

  • constipatie;
  • erfelijkheid;
  • chronische diarree;
  • slechte houding;
  • slechte zit- of stapositie;

Naast deze factoren zijn er nog andere variabelen, zoals:

  • overmatige inspanning tijdens ontlasting;
  • het tillen van zware voorwerpen;
  • overgewicht en obesitas;
  • anale geslachtsgemeenschap;
  • zwangerschap en bevalling bij vrouwen, enz.

Bovendien kunnen voedingsgewoonten ook de spanning op de rectale aderen en slagaders verhogen, wat resulteert in aambeienaanvallen.

Wat zijn de symptomen ?

Symptomen van aambei-aanvallen variëren afhankelijk van het type aambeien

Aambeien Symptomen
Aambei Symptomen

Symptomen van externe aambeien

Externe aambeien worden vaak opgemerkt door een branderig gevoel, pijnlijke jeuk, irritatie of zwelling in het anale gebied. De patiënt kan ook slijm opmerken en kleine bloedingen uit de anus.

Symptomen van interne aambeien

In het geval van een inwendige aambei is er een pijnloze afgifte van kleine hoeveelheden zeer helder rood bloed in de ontlasting of op het toiletpapier. Deze bloeding kan echter een teken zijn van andere ziekten of ontstekingen zoals anale fissuren of bepaalde vormen van kanker.

Voor dit doel is het raadzaam om zo snel mogelijk na het eerste optreden van een bloeding een arts te raadplegen. Dit bloedverlies kan gepaard gaan met zwakte, infectie of duizeligheid.

Lengte van de symptomen

Wat betreft de lengte van de symptomen, het hangt af van de mate van ernst van de aambeien. Zonder enige behandeling kunnen de symptomen van minder ernstige aambeien bijvoorbeeld binnen enkele dagen verdwijnen.

Aan de andere kant kunnen aambeien van het verzakkingstype er langer over doen om te genezen. Als het grote uitwendige aambeien zijn, kan het weken duren voordat ze genezen zijn. In dit geval wordt aanbevolen om een ​​arts te raadplegen en een lokale behandeling uit te voeren.

Aambeien: mogelijke complicaties

Ontsteking van de interne aderen kan ervoor zorgen dat ze naar buiten komen via de anale opening. Deze verzakking veroorzaakt ongemak of lichte pijn die ernstiger en bruter kan worden. In deze gevallen van complicaties vormen zich bloedstolsels in de aambeien. Het is inderdaad een pijnlijk hemorrhoidale trombose, met een blauwachtige zwelling, maar zonder gevaar.

Over het algemeen verdwijnen de symptomen tussen 1 of 2 weken onder behandelingen met pijnstillers en verzachtende laxeermiddelen die de stoelgang vergemakkelijken. Naast deze symptomen kan bloedarmoede als gevolg van hemorragisch bloedverlies worden vastgesteld. Ook kan in de zeldzaamste gevallen ulceratie optreden.

Preventie van aambeien

Voorkomen is beter dan genezen, zoals het bekende gezegde luidt. Om hemorrhoidale aanvallen te voorkomen, is het dus raadzaam om:

  • veel water te drinken(minimaal 1,5 l/dag) tussen de maaltijden;
  • eet voldoende vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen;
  • vermijd de consumptie van voedsel dat de neiging heeft om opflakkeringen te accentueren, zoals kruiden, koffie, alcohol, enz. ;
  • neem de tijd om ’s ochtends goed te eten;

We raden ook aan:

  • doe regelmatig aan lichaamsbeweging om de darmtransit te verbeteren en de tonus van bloedvaten te stimuleren;
  • controle en behoud van een gezond gewicht;
  • vermijd te lang stilzitten;
  • een stoelgang hebben wanneer dat nodig is;
  • vermijd zware inspanningen bij het poepen;
  • neem vezelsupplementen om herhaling van de aanval te voorkomen.

Behandelingen voor aambeien

Voor het grootste deel worden hemorrhoidale aanvallen genezen met of zonder thuiszorg. Medische behandelingen voor inwendige en uitwendige aambeien zijn gebaseerd op pijnstillers en ontstekingsremmers om de pijn te verzachten. Daarnaast draagt ​​het gebruik van laxeermiddelen bij aan het verminderen van constipatie. Wanneer de symptomen repetitief worden, is het het beste om over te gaan tot een operatie om de aambeien te verwijderen.

Daarnaast is het ook mogelijk om toevlucht te nemen tot natuurlijke remedies om een ​​betere verlichting te krijgen. Bepaalde geneeskrachtige planten zoals toverhazelaar maken de productie van venotonische geneesmiddelen mogelijk die de bloedvaten versterken. Bovendien wordt paardenkastanje gebruikt om het effect van ontstekingen te verminderen en de veneuze tonus te verbeteren. Het is raadzaam om het tweemaal per dag in de vorm van capsules in te nemen tot volledig herstel.

Aambeien kunnen pijnlijk en oncomfortabel zijn, maar er bestaan oplossingen. Bij DDG Kliniek in Brussel, bieden we effectieve behandelingen om de symptomen van aambeien te verlichten en uw dagelijks comfort te verbeteren.

4.7/5 - (3 votes)
Résumé
Alles weten over aambeien
Titre
Alles weten over aambeien
Description
Vind in dit artikel de uitgebreide uitleg van aambeien, de oorzaken, symptomen en behandeling.
Auteur
Centre
DDG
Logo

Comments are closed.