Plaatsen van een maagballon

De plaatsing van de maagballon is een procedure onder een lichte narcose gebracht via endoscopisch door een gastro-enteroloog

Wat is de intra-gastrische ballon?

De intra-gastrische ballon – ook wel gastrische ballon genoemd – is zoals de naam al aangeeft een siliconen ballon, gevuld met fysiologische zoutoplossing. Hij is voorzien van een radio-opake sonde die zichtbaar is op röntgenfoto’s. Het is een uitstekende oplossing om obesitas te behandelen.

Eenmaal in de maag geplaatst, neemt de gastrische ballon een derde van de ruimte in beslag en drijft er vrij rond. Inderdaad, de ruimte die het inneemt vermindert de grootte van de maag en creëert daardoor een gevoel van volheid en verzadiging. Samengevat, de voedingsbehoeften zullen daardoor verminderd worden. De patiënt zal echter normaal blijven eten, maar in veel kleinere porties. Als gevolg daarvan volgt er gewichtsverlies.

De intra-gastrische ballon blijft 3 tot 12 maanden op zijn plaats, afhankelijk van het model, en wordt daarna verwijderd door de gastro-enteroloog.

Voor wie is de intra-gastrische ballon bedoeld?

De intra-gastrische ballon is ideaal voor iedereen die lijdt aan obesitas met een BMI (Body Mass Index) tussen 28 en 30. Deze personen hebben eerder geprobeerd af te vallen door gewichtsverlies methoden te proberen. Vooral door een dieet te volgen en te sporten, zonder succes. Het is daarom een oplossing om als laatste redmiddel te overwegen.

Daarom is de gastrische ballon een uitstekende niet-chirurgische behandeling om obesitas te bestrijden. Het is een uitstekend alternatief voor bariatrische chirurgie.

Wat zijn de contra-indicaties?

Zoals elke medische praktijk, is de plaatsing van de intra-gastrische ballon onmogelijk in geval van:

  • Ziekte van Crohn
  • Ernstige leverziekte
  • Zwangerschap
  • Boulimia of andere eetstoornissen
  • Alcoholisme of drugsverslaving
  • Ernstige mentale of cognitieve stoornissen
  • Voorgeschiedenis van maagoperaties (maagband of antireflux)
  • Hernia hiataal groter dan 5 cm
  • Ernstige oesofagitis
  • Maagduodenumzweer

Als u lijdt aan een van deze aandoeningen of zwanger bent en overweegt een intra-gastrische ballon te plaatsen, is het beter om hierover eerst met uw arts te praten.

De verschillende types van intra-gastrische ballonnen en de plaatsingsprocedure

Er zijn twee types van intra-gastrische ballonnen:

  • de klassieke gastrische ballon, geplaatst door gastroscopie
  • de slikbare intra-gastrische ballon

Ongeacht het type intra-gastrische ballon dat u verkiest, moet u weten dat deze procedure niet onbeduidend is. In feite is het essentieel om te worden toegelaten tot een kliniek gespecialiseerd in spijsverteringsendoscopie.

De slikbare intra-gastrische ballon

Dit type intra-gastrische ballon vereist geen endoscopie of anesthesie. De lege ballon is verbonden met een dunne katheter.

In de eerste plaats slikt de patiënt de ballon in, die de grootte heeft van een pil. Een röntgenfoto bevestigt dat de gastrische ballon in de maag is geplaatst. Daar lost de (vegetarische) capsule die de ballon omhult op in de maag.

In de tweede plaats vult de arts de intra-gastrische ballon met een zoutoplossing via de buis die is verbonden met de katheter. Een tweede röntgenfoto bevestigt dat de ballon goed gevuld is.

Ten slotte wordt de buis die aan de katheter is verbonden door de mond van de patiënt verwijderd.

In totaal duurt deze procedure ongeveer 20 minuten.

Dit type van intra-gastrische ballon hoeft na enkele maanden niet te worden verwijderd. Inderdaad, na ongeveer vier maanden breekt de slikbare gastrische ballon af en wordt op natuurlijke wijze uit het spijsverteringskanaal geëvacueerd.

plaatsing van de intragastrische ballon
Intra-gastrische ballon met zijn sonde verbonden aan de katheter, naast een muntstuk.

De klassieke intra-gastrische ballon

De plaatsing van de klassieke gastrische ballon gebeurt in twee stappen. Een voorbereidingsfase en de plaatsing zelf.

Voorbereidingsfase

Eerst en vooral is er een voorbereidende fase om enerzijds te verzekeren dat de zwaarlijvige patiënt in aanmerking komt voor de behandeling. En anderzijds om zijn medische voorgeschiedenis en zijn parcours te controleren.

Daarom is de ontmoeting vooraf met de verschillende pgezondheidswerkers van onze kliniek essentieel: voedingsdeskundige, psycholoog, gastro-enteroloog en anesthesist. Op het programma van deze afspraken: gezondheidscontrole, BMI-berekening, evaluatie van het eetgedrag, bepaling van de risico’s van depressie, etc.

Plaatsing van de gastrische ballon

De gastro-enteroloog is verantwoordelijk voor het plaatsen van de intra-gastrische ballon. Dus de patiënt krijgt een lichte dosis sedatie vóór het begin van de interventie om zijn stress te verminderen en zijn comfort te verzekeren.

Eerst en vooral voert hij een endoscopie van de maag uit om te controleren of het spijsverteringskanaal van de zwaarlijvige patiënt geschikt is voor de plaatsing.

In de tweede plaats brengt de arts de lege ballon via de mond in tot hij de maag bereikt. Eenmaal op zijn plaats vult de gastro-enteroloog deze met lucht of vloeistof via de katheter. De zoutoplossing die de intra-gastrische ballon vult, bevat een portie methyleenblauw. Dit is om onmiddellijk lekkage van de ballon te identificeren.

Ten slotte kan de arts de sonde verwijderen door aan het inwendige uiteinde van de katheter te trekken. Bij het verwijderen sluit de gastrische ballon om te voorkomen dat de vloeibare inhoud ervan lekt. Nu drijft de intra-gastrische ballon vrij in de maag.

Deze ingreep duurt minder dan een kwartier. Dat gezegd hebbende, de patiënt zal toch nog een uur na de plaatsing onder toezicht moeten blijven.

intra-gastrische ballon
Illustratie van de intra-gastrische ballon geplaatst in de maag.

Opvolging van de plaatsing van de gastrische ballon

De eerste dagen na de plaatsing van de gastrische ballon zijn doorgaans oncomfortabel. Het hele team zal echter bereikbaar zijn om u te helpen bij eventuele moeilijkheden. De symptomen die de eerste 72 uur worden gevoeld zijn:

  • buikongemak
  • misselijkheid
  • braken

Maak je geen zorgen, deze manifestaties zijn volkomen normaal. Het lichaam heeft een aanpassingstijd nodig. De verschillende artsen van ons team geven uiteraard instructies aan de patiënten om deze ongemakken te verlichten.

In de eerste dagen moeten enkele basisregels worden gevolgd, zoals goed hydrateren maar in kleine hoeveelheden en alleen vloeibaar voedsel eten.

Patiëntopvolging

Na de plaatsing van de intra-gastrische ballon zal er regelmatige opvolging zijn door ons multidisciplinaire medische team. Bestaande uit een gastro-enteroloog, een voedingsdeskundige en een psycholoog, is deze opvolging essentieel. Met name om het succes en het bereiken van het gewichtsverliesdoel door de zwaarlijvige patiënt te verzekeren.

Deze consultaties zullen in eerste instantie wekelijks zijn. Daarna worden ze geleidelijk aan minder frequent: een consultatie om de twee weken. In de laatste maand worden ze weer wekelijks om te zorgen dat de patiënt in staat is om op de lange termijn zijn goede gewoonten te behouden die hij tijdens deze periode heeft verworven, en zo zijn gewichtsverlies voort te zetten tot hij een “normale” BMI (of BMI) bereikt.

Wat zijn de voordelen van de intragastrische ballon?

De effectiviteit van de intragastrische ballon is niet meer te betwisten. In feite kiezen steeds meer mensen sinds de democratisering voor deze niet-agressieve oplossing: geen genezing, littekens of hechtingen!

In tegenstelling tot bariatrische chirurgie, die zwaarder is in termen van herstel, risico’s op bijwerkingen en complicaties.

De intragastrische ballon maakt het mogelijk om op lange termijn de levensstijl te verbeteren en alle ziekten gerelateerd aan obesitas en overgewicht die alleen maar erger worden met de leeftijd te voorkomen.

Wat voor resultaten kun je verwachten?

Voor optimale resultaten is het essentieel om te kiezen voor een gerenommeerde kliniek die gespecialiseerd is in het plaatsen van de maagballon. Naast deze evidentie is het essentieel om de adviezen en voorschriften van alle artsen die voor u zorgen nauwgezet op te volgen.

Wat betreft gewichtsverlies is een minimum van 3 kg gegarandeerd. Echter, dit kan oplopen tot 20 kg, of zelfs meer, afhankelijk van uw betrokkenheid. Gemiddeld kunt u in de eerste maand na het plaatsen van een intragastrische ballon 10 tot 30% van uw gewicht verliezen.

Gewichtsverlies met intragastrische ballon
Gewichtsverlies na plaatsing van de maagballon

De DDG-kliniek is gespecialiseerd in aandoeningen van het spijsverteringskanaal, met name in digestieve endoscopie en gewichtsverlies: de ideale gewichtskliniek, en dit al sinds de jaren ’80. Gelegen in België, in Elsene. Haar vele gezondheidswerkers zijn bereikbaar op +32 (0)2 673 90 71 of via het online afspraakformulier.