Kurkuma: zijn deugden en het gebruik ervan
gezonde voeding
Hoe zorgt u voor een gezond en uitgebalanceerd dieet?
20 augustus 2020
Diabète
6 tips om het risico op diabetes te verkleinen
17 september 2020
gezonde voeding
Hoe zorgt u voor een gezond en uitgebalanceerd dieet?
20 augustus 2020
Diabète
6 tips om het risico op diabetes te verkleinen
17 september 2020
Show all

Kurkuma: zijn deugden en het gebruik ervan

kurkuma voordelen

kurkuma voordelen

Kurkuma is een plant afkomstig uit Azië, waarvan een specerij is gemaakt dankzij de gedroogde en gepoederde wortelstok, deze gele specerij staat ook bekend als Indiase saffraan. Het heeft vele deugden, zoals: de behandeling van spijsverteringsstoornissen of de verlichting van ontstekingsziekten, het voorkomen van kanker, de verlichting van gewrichtspijn, gewichtsverlies, huidverzorging.

Wat zijn de voordelen van kurkuma?

1. Vergemakkelijkt de spijsvertering en verlicht gastro-intestinale problemen:

Mensen met spijsverteringspijn, maagpijn, darmpijn, pijn in de dikke darm met een min of meer uitgesproken opgeblazen gevoel, zie in sommige gevallen de prikkelbare darm syndroom,

Kurkuma verbetert de kwaliteit van de darmflora enorm, het verhoogt de aanmaak van slijm wat helpt de maagwand te beschermen tegen irritatie, wat ook de transit bevordert.

Kurkuma helpt spijsverteringspijn en andere ontstekingen van de darm te verminderen, het speelt een beschermende rol voor de maag en de lever.

2. het voorkomen van kanker:

Curcumine, dat een zeer krachtige antioxidant en ontstekingsremmer is, is het belangrijkste pigment in kurkuma en levert de meeste voordelen op, waaronder die waar wetenschappers naar kijken, namelijk het voorkomen en vertragen van bepaalde vormen van kanker, en meer in het bijzonder die van de longen, borst, prostaat en dikke darm.

de in het lichaam aanwezige curcumine richt zich op zijn werking en valt alleen kankercellen aan, zonder de andere te beschadigen, vermindert kankergerelateerde ontstekingen en voorkomt de ontwikkeling van bloedvaten die de tumor voeden.

Recente studies hebben een positief effect aangetoond op de levenskwaliteit van patiënten die aan verschillende soorten kanker lijden en die worden behandeld met radio en/of chemotherapie. Er moet echter worden opgemerkt dat het kurkuma-supplement dat in deze onderzoeken is geanalyseerd, een zeer specifieke formulering heeft, die een betere assimilatie door het lichaam mogelijk maakt.

Referentie: Belcaro G. et al. A controlled study of a lecithinized delivery system of curcumin (Meriva®) to alleviate the adverse effects of cancer treatment. Phytother Res. 2014 Mar;28(3):444-50. Epub 2013 Jun 15. PubMed PMID: 23775598

3. Draagt ​​bij aan de behandeling van diabetes:

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen en de wetenschap dat het de bloedsuikerspiegel stabiel kan houden, is het daarom een ​​goed voedingsmiddel om diabetes type 2 te voorkomen of te helpen behandelen.

Curcumine kan veel factoren verbeteren die bijdragen aan diabetes, waaronder insulineresistentie, hyperglykemie en hyperlipidemie.

Er zijn echter nog niet genoeg studies beschikbaar om dit te bevestigen.

4. Vergemakkelijkt gewichtsverlies:

Weet vooral dat kurkuma alleen niet genoeg is om af te vallen, maar het kan wel bijdragen, dus het is interessant om het in uw programma te integreren met het oog op een gezond en uitgebalanceerd dieet hebben.

Hoewel het onderzoek naar de precieze functies ervan nog steeds aan de gang is, hebben veel wetenschappers gemeld dat curcumine gewichtsverlies bevordert, vanwege het feit dat het helpt bij het verbranden van calorieën en de spijsvertering en evacuatie van vetcellen bevordert door vet oplosbaar te maken.

De curcumine in kurkuma helpt gewichtstoename te voorkomen door de vorming van nieuw vetweefsel te voorkomen door de celdeling te remmen, vooral in vetcellen.

Goed om te weten :

  • Deze kruid helpt langdurige strijd tegen cellulitis.
  • Voor een betere efficiëntie kan het interessant zijn om kurkuma met zwarte peper te combineren, curcumine zal dus beter door het lichaam worden opgenomen en de eigenschappen ervan zullen sterk toenemen.
  • Curcumine helpt ook tegen een opgeblazen gevoel dankzij de ontstekingsremmende werking.

5. Verbetert de huid

Zoals eerder vermeld, heeft kurkuma antiseptische, ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen, waardoor puistjes en talg worden weggehouden.

Effectief voor een verscheidenheid aan huidaandoeningen, waaronder acne en eczeem (atopische dermatitis).

U moet echter weten dat er nog niet voldoende stevige wetenschappelijke studies zijn om deze feiten te ondersteunen.

Hoe kurkuma te gebruiken bij het koken?

Gebruik van kurkuma
Gebruik van kurkuma in het voedsel

Kurkuma kan op verschillende manieren worden gebruikt: of het nu gaat om hartige gerechten, zoete desserts of zelfs in drankjes.

U kunt kurkuma in poedervorm of vers gebruiken. Kiest u voor verse kurkuma, dan is het aan te raden om het voor het koken te schillen en vervolgens fijn te hakken of in kleine stukjes te snijden voordat u het in uw bereidingen zet.

Het is ook mogelijk om kurkumapoeder te gebruiken. De effecten van de plant zullen echter worden verminderd, dus het is raadzaam om verse kurkuma te gebruiken als u er de kans hebt.

Tot slot, als u peper in uw bezit hebt, maak dan een combinatie van de twee want een van de belangrijkste moleculen van peper: piperine, verhoogt de opname van curcumine.

Wat zijn de contra-indicaties van kurkuma?

Als u last heeft van obstructies en galstenen of een leveraandoening, maagzweer of twaalfvingerige darm, als u tekenen van allergie voor het kurkumaplant vertoont (huiduitslag, puistjes, enz.), als u binnen 15 dagen een medische ingreep of een tandextractie heeft ondergaan, is het belangrijk om advies te krijgen bij een gespecialiseerde arts voordat u kurkuma gebruikt.

Tenslotte :

  • Kurkuma heeft veel deugden, het kan interessant zijn om het in uw voedingsprogramma op te nemen.
  • combineer kurkuma met peper om de effecten te vergroten.
  • raadpleeg een specialist om te controleren of u het kunt gebruiken en in welke hoeveelheid.
  • Er zijn nog steeds wetenschappelijke onderzoeken gaande om de verschillende voordelen van kurkuma te verifiëren

Kurkuma, een gouden specerij met meerdere deugden, staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Bij de DDG-kliniek in Brussel, begeleiden we u bij de beste manieren om kurkuma in uw dieet te integreren om van de voordelen te genieten, of het nu in de keuken is of als supplementen. Leer hoe deze specerij kan bijdragen aan uw algemene welzijn.

3.8/5 - (5 votes)
Résumé
De gunstige effecten van curcumine
Titre
De gunstige effecten van curcumine
Description
De gunstige effecten van kurkuma, waarom het interessant is om die kruiden in onze dagelijkse voeding op te nemen en hoe u het in de keuken kunt gebruiken.
Auteur
Centre
DDG
Logo

Comments are closed.