Gastro-oesofageale reflux

Gastro-oesofageale reflux


Gastro-oesofageale reflux

Het is een chronische spijsverteringsziekte die pijnlijke irritatie van de slokdarm veroorzaakt. Vloeistof of voedsel ontsnapt uit de maag en migreert naar boven in de slokdarm.

De oorzaken

Gastro-oesofageale reflux wordt meestal veroorzaakt door een verminderde slokdarmsfincter. Dit is de strook spierweefsel tussen de slokdarm en de maag. Deze sluitspier wordt normaal geopend om het voedsel in de maag te laten komen en zet het dan stevig vast. Een defecte sluitspier kan de zure inhoud van de maag lekken. Dit kan de bekleding van de slokdarm irriteren.

De Symptomen

Symptomen van gastro-oesofageale reflux kunnen maagzuur, oprispingen, keelpijn en slikmoeilijkheden omvatten. Gastro-oesofageale reflux kan verwijzingen, hoesten, piepende ademhaling tijdens ademhalen en heesheid van de stem veroorzaken. Deze symptomen kunnen verergeren na het eten, in flexie van de romp op het bekken en voor het slapen gaan.

Welke behandeling voor gastro-oesofageale reflux?

In de meeste gevallen kan gastro-oesofageale reflux effectief worden behandeld door goed gevolgde medische behandeling. Medicijnen kunnen maagzuur helpen neutraliseren of verminderen, irritatie van de slokdarm genezen en de slokdarmsfincter versterken. Obese patiënten moeten afvallen en goede eetgewoonten en slaapkwaliteit waarnemen. In sommige gevallen moeten we een chirurgische behandeling voorstellen.