Gastro-oesofageale reflux


Wat is gastro-oesofageale refluxziekte ?

Gastro-oesofageale refluxziekte, in medisch jargon ook wel GERD genoemd, is een chronische spijsverteringsziekte die pijnlijke irritatie van de slokdarm veroorzaakt. Vloeistof of voedsel ontsnapt uit de maag en migreert naar boven in de slokdarm.

Brandend maagzuur? Slechte adem? Chronische misselijkheid? U kunt vatbaar zijn voor gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

Er zijn twee categorieën van gastro-oesofageale refluxziekte :

1 - Gastro-oesofageale reflux wordt als "fysiologisch" beschouwd

Deze vorm van gastro-oesofageale reflux is intermitterend en leidt niet tot complicaties. Het manifesteert zich meestal door symptomen die na de maaltijd optreden. Bepaalde houdingen, zoals voorover buigen, veroorzaken ook een korte stijging van de ingenomen voedselbolus. Onder deze omstandigheden, zegt men, is het normaal.

Fysiologische gastro-oesofageale reflux komt zelden voor, is kortstondig en pijnloos. Bij zuigelingen bereikt het zijn hoogtepunt rond de leeftijd van 4 maanden.

2 - Gastro-oesofageale refluxziekte wordt als "pathologisch" beschouwd

Deze categorie van gastro-oesofageale refluxziekte komt vaak voor. Het duurt lang en kan leiden tot slokdarmontsteking. Bij dit ontstaansmechanisme is de terugvloeiing van zuur uit de voedingsbolus in de slokdarm zeer frequent en van langere duur dan bij fysiologische gastro-oesofageale reflux.

De zuurtegraad van dit maagvocht dat uit de maag komt, irriteert dus gedurende lange tijd het slijmvlies van de slokdarm, waardoor een ontsteking van het slokdarmslijmvlies ontstaat.

Gastro-oesofageale reflux heeft een bekende oorzaak. Het is een verstoring in de goede werking van het anti-terugvloei systeem tussen de maag en de slokdarm.

Wat zijn de oorzaken ?

Tussen de maag en de slokdarm bevindt zich een beschermingssysteem dat voorkomt dat het in de maag aanwezige maagvocht naar boven stroomt. Dit systeem bestaat uit :

  • een gespierde ring die dient om de opening af te sluiten, in cardiaal anatomisch jargon een beschermende klep genoemd;
  • een anatomische regeling waardoor het onderste uiteinde van de slokdarm zich opent in de maag door door het middenrif te gaan via een opening die de "hiatale opening" wordt genoemd;
  • de acute anti-reflux hoek gevormd door de onderste slokdarmopening en de hiatale opening.

Gastro-oesofageale reflux wordt meestal veroorzaakt door een verminderde slokdarmsfincter. Dit is de strook spierweefsel tussen de slokdarm en de maag. Deze sluitspier wordt normaal geopend om het voedsel in de maag te laten komen en zet het dan stevig vast. Een defecte sluitspier kan de zure inhoud van de maag lekken. Dit kan de bekleding van de slokdarm irriteren en zo verantwoordelijk zijn voor slokdarmontsteking (esophagitis).

Gastro-oesofageale reflux kan ook in verband worden gebracht met een zogenaamde hiatushernia. Dat wil zeggen dat de maag aan de bovenkant samen met de slokdarm in de ribbenkast omhoog gaat door de hiatale opening, die de opening van het middenrif is. En het is dus deze hernia die de opstijging van het maagvocht in de slokdarm bevordert. Hiatale hernia gaat echter niet altijd gepaard met reflux.

Wat zijn de symptomen ?

Symptomen van gastro-oesofageale reflux kunnen maagzuur, oprispingen, keelpijn en slikmoeilijkheden omvatten. Gastro-oesofageale reflux kan verwijzingen, hoesten, piepende ademhaling tijdens ademhalen en heesheid van de stem veroorzaken. Deze symptomen kunnen verergeren na het eten, in flexie van de romp op het bekken en voor het slapen gaan.

Het kan ook gaan om andere, meer algemene verschijnselen, zoals :

  • aanhoudende halitose (slechte adem) door de geur van de maaginhoud;
  • een slijtage van het tandglazuur als gevolg van de zuurgraad van de maaginhoud;
  • misselijk ;
  • een chronische zere keel;
  • van nachtelijke astma zonder bekende allergische oorzaak;
  • een hese stem, vooral 's morgens;
  • enz.

Symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) kunnen ook bij kinderen, vooral bij zuigelingen, worden beschreven. Deze omvatten :

  • overgeven;
  • overmatige regurgitatie;
  • pijn die zich uit in huilbuien zonder duidelijke oorzaak, weigering om te drinken, enz..;
  • achterblijvende groei omdat voedingsstoffen niet worden opgenomen en bloedarmoede in ernstigere gevallen;
  • meer zeldzame episodes van apneu.

In extremere gevallen kunnen we te maken krijgen met alarmerende symptomen zoals :

  • pijn bij het slikken ;
  • terugkerend braken ;
  • een herhaalde behoefte om zijn keel te schrapen;
  • bloedarmoede;
  • het uitblijven van remissie op middellange termijn ondanks behandeling;
  • enz.

Deze symptomen zouden alarmerend zijn omdat ze zo snel mogelijk een bezoek aan de dokter vereisen. Zij kunnen een teken zijn van een complicatie van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of de manifestatie van andere pathologieën.

Laten we nu eens kijken naar de mensen die het meeste risico lopen op GERD.

Mensen die vatbaar zijn voor gastro-oesofageale refluxziekte (GERD)

Dit zijn mensen die aanleg hebben voor de hierboven beschreven mechanismen van gastro-oesofageale reflux. Dit omvat :

  • mensen met hiatus hernia;
  • Zwangere vrouwen (de baby in de zwangerschap drukt op de maag, waardoor de opwaartse stroom van maagvocht wordt bevorderd, vooral tijdens het laatste trimester);
  • mensen die lijden aan zwaarlijvigheid of overgewicht door druk op de buik ;
  • mensen die zich regelmatig inspannen (duikers, sporters, enz.)
  • Ouderen, omdat hun spieren en dus hun sluitspier na verloop van tijd (na het 50e levensjaar) minder efficiënt worden.

De volgende factoren dragen bij tot de ontwikkeling van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) :

  • de consumptie van tabak, alcohol, specerijen, chocolade, zure voedingsmiddelen ;
  • het eten van grote maaltijden tijdens het avondeten of vetrijke voeding;
  • bepaalde geneesmiddelen zoals progesteron of geneesmiddelen tegen astma, hart- en vaatziekten, enz.
  • enz.

Welke behandeling voor zure reflux?

In de meeste gevallen kan gastro-oesofageale reflux effectief worden behandeld door goed gevolgde medische behandeling. Medicijnen kunnen maagzuur helpen neutraliseren of verminderen, irritatie van de slokdarm genezen en de slokdarmsfincter versterken. Obese patiënten moeten afvallen en goede eetgewoonten en slaapkwaliteit waarnemen. In sommige gevallen moeten we een chirurgische behandeling voorstellen.

Als er geen significante verbetering wordt waargenomen na een goed gevolgde behandeling met medicijnen, kan het een andere aandoening zijn dan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Een gastro-enteroloog zal onderzoeken uitvoeren om deze diagnostische hypotheses te bevestigen of uit te sluiten.

Hij zal een hoge endoscopie uitvoeren, ook fibroscopie genoemd, om het slijmvlies van de slokdarm en de maag te bekijken. De arts die het onderzoek uitvoert, kan ook van deze procedure gebruik maken om monsters te nemen om de precieze oorzaak te achterhalen van de kwalen die de patiënt dwarszitten.

Naast fibroscopie kan de gastro-enteroloog ook uitgebreidere onderzoeken doen. Hij kan dan vragen om tests zoals pH-metrie, een onderzoek dat hem in staat stelt pathologische reflux te onderscheiden van normale reflux. De pH-impedantiemetrie is een iets geavanceerdere variant van het vorige onderzoek en maakt het mogelijk de aard van de vloeistoffen te onderscheiden (gasvormig, zuur, niet-zuur, enz.).

Wanneer GERD wordt veroorzaakt door een vloeistof van niet-zure aard, wordt het niet-erosieve reflux (NER) genoemd. Als laatste redmiddel kunnen ook tests zoals hoge manometrie en oeso-gastroduodenale transit (TOGD) worden gebruikt. Dit alles is gericht op het verlichten van de patiënt door het vinden van de werkelijke oorzaak voor een aangepaste behandeling.