Vitamine C: definitie, voordelen en te consumeren voedingsmiddelen
immuunsysteem
Alles over het immuunsysteem in 4 punten
14 december 2020
quantité de sucre élevée
Hoe kunt u weten als u teveel suiker in uw lichaam hebt ?
25 januari 2021
immuunsysteem
Alles over het immuunsysteem in 4 punten
14 december 2020
quantité de sucre élevée
Hoe kunt u weten als u teveel suiker in uw lichaam hebt ?
25 januari 2021
Show all

Vitamine C: definitie, voordelen en te consumeren voedingsmiddelen

vitamine C

vitamine C

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een in water oplosbare voedingsstof, het is aanwezig in veel groenten en fruit en is volgens deskundigen een van de veiligste en meest effectieve voedingsstoffen, het biedt veel voordelen voor het lichaam.

Wetende dat het menselijk lichaam vitamine C niet kan produceren of opslaan, is het essentieel om het regelmatig in voldoende hoeveelheden te consumeren.

Lees hieronder over de voordelen van vitamine C, de symptomen van vitamine C-tekort en de verschillende voedingsmiddelen en plaatsen waar het kan worden gevonden.

Wat zijn de voordelen van vitamine C?

De voordelen :

Hier is een niet-limitatieve lijst van de voordelen van vitamine C:

1. Kan het risico op chronische ziekten verminderen

Vitamine C werkt in het lichaam als een krachtige antioxidant en helpt cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn verbindingen die worden gevormd wanneer ons lichaam het voedsel dat we eten omzet in energie. Mensen worden ook blootgesteld aan vrije radicalen in het milieu door sigarettenrook, luchtvervuiling en ultraviolette stralen van de zon.

Wanneer vrije radicalen zich ophopen, kunnen ze oxidatieve stress veroorzaken, die verband houdt met veel chronische ziekten.

Het werd getoond in veel studies dat het consumeren van voldoende vitamine C uw bloedantioxidantenniveaus tot 30% kan verhogen. Dit helpt de natuurlijke afweer van het lichaam om ontstekingen te bestrijden.

2. Versterkt het immuunsysteem

De belangrijkste reden waarom mensen vitamine C nemen, is om uw immuunsysteem te versterken. Omdat het op veel niveaus inwerkt op onze immuunafweer:

  • Stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen (lymfocyten en fagocyten), die het lichaam helpen beschermen tegen infecties
  • Produceert collageen, een eiwit dat nodig is voor wondgenezing en littekens.
  • Werkt als een antioxidant en helpt de huidbarrières te versterken.
  • Verbetert de opname van ijzer uit plantaardig voedsel en helpt het immuunsysteem goed te functioneren om het lichaam te beschermen tegen ziekten.

3. Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Hartaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals: hoge bloeddruk, hoge niveaus van triglyceriden of cholesterol (slechte cholesterol) en lage niveaus van (goede) cholesterol.

Als u geen dieet met veel vitamine C hebt, kan het consumeren van ten minste 500 mg vitamine C per dag het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.

Hoeveel moet u er consumeren?

U moet weten dat de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen tussen 75 en 95 g ligt. Echter, onderzoeken uitgevoerd door de Dr. Moyad en zijn collega’s gebruikten dagelijks 500 milligram vitamine C voor gezondheidsresultaten.

Om de volledige voordelen te krijgen, raadt Dr. Moyad daarom aan dat we dagelijks een voedingssupplement van 500 milligram vitamine C nemen en vijf groenten en fruit eten.

Wat zijn de deficiëntiesymptomen?

  • Asthenie: weinig energie, algemene vermoeidheid, staat van depressie en concentratieproblemen
  • Gebrek aan eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Bindweefselafwijking (gingivitis, huiduitslag, genezingsproblemen, inwendige bloedingen, enz.).
  • Gewrichtspijn
  • De botgroei kan bij zuigelingen en kinderen verminderd zijn.

In het ergste geval kunnen mensen die gedurende enkele weken weinig of geen vitamine C consumeren (minder dan ongeveer 10 mg per dag) scheurbuik krijgen.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine C?

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C

1. Guave

Guave is een tropische vrucht die rijk is aan antioxidanten, vitamine C, kalium en vezels. Dankzij de rijke toevoer van voedingsstoffen biedt guave veel gezondheidsvoordelen, zoals: Controle van de bloedsuikerspiegel (voor mensen) diabetici), kan helpen bij het verlichten van pijn die gepaard gaat met menstruatie, helpt constipatie te voorkomen, helpt bij gewichtsverlies (caloriearm voedsel), kan uw immuunsysteem boosten dankzij het hoge gehalte aan vitamine C, enz.

2. De kiwi

De kiwi is een vrucht met een zoete en pittige smaak, hij wordt over het algemeen zonder schil gegeten, maar de schil is ook eetbaar. Het is rijk aan vitamine C, voedingsvezels en antioxidanten.

Net als guave bevat het weinig calorieën en heeft het veel gezondheidsvoordelen, waaronder de gezondheid van het hart, het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem.

Dankzij de rijkdom aan antioxidanten helpt het vrije radicalen in het lichaam te elimineren, oxidatieve stress te verminderen en het lichaam te beschermen tegen ontstekingen en ziekten.

3. ChiliPepers

Chilipepers staan ​​bekend om hun vermogen om de smaak van elke maaltijd te verbeteren en een beetje pit toe te voegen. Ze worden vaak gebruikt als kruiden en kunnen worden gekookt, in poedervorm of gedroogd.

Ze bevatten veel vitamine C en helpen bij: het bestrijden van ontstekingen, het verbranden van vet voor gewichtsverlies, het beschermen van de hart- en cardiovasculaire gezondheid, het verbeteren van de spijsvertering en het kalmeren van darmziekten, enz.

4. Aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen sappig en lekker, maar ook superfoods die rijk zijn aan voedingsstoffen en rijk aan antioxidanten (vitamine C, mangaan, flavonoïden, foliumzuur, enz.).

Het is een voedsel naar keuze voor mensen met diabeet omdat het de bloedsuikerspiegel niet snel verhoogt.

Aardbeien verminderen ook het risico op kanker, vaatziekten en diabetes dankzij vitamine C, dat de afweer van het lichaam helpt versterken.

5. Sinaasappels

Sinaasappel is een caloriearme en zeer voedzame citrusvrucht en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Dankzij zijn zoetheid en de verschillende gebruiksmogelijkheden is het een van de meest geconsumeerde en gewaardeerde vruchten.

Sinaasappels staan ​​bekend om hun vitamine C-gehalte, maar bevatten ook veel antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en ziektes kunnen tegengaan.

6. Broccoli

Broccoli is een kruisbloemige groene groente die rauw of gekookt kan worden gegeten en weinig calorieën bevat. Het is rijk aan voedingsstoffen (vezels en eiwitten): bevat ijzer, zink, kalium, calcium, magnesium en vitamine A, C, E, K, B, enz.

Het consumeren van rauwe broccoli bevordert een goede spijsvertering en voedt de verschillende nuttige bacteriën in de darm die verband houden met ontstekingen en immuniteit. Consumeren terwijl het gestoomd is, vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

5/5 - (1 vote)
Résumé
Vitamine C: uitleg en voedingsmiddelen om te begunstigen
Titre
Vitamine C: uitleg en voedingsmiddelen om te begunstigen
Description
Het consumeren van vitamine C is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, voor een beter immuunsysteem en dus voor een betere gezondheid.
Auteur
Centre
DDG
Logo

Comments are closed.